Nytårsforsætterne

Nu her, hvor nytåret nærmer sig, sker det ofte, at vi skuer tilbage over året der gik og gør status. Samtidig bliver nytårsforsætterne måske formuleret inde i hovedet.

Disse forsætter omhandler ofte ønsker om mere tid og mere nærvær med de særlige i vores liv, mere motion og slankekure, det sidste især forstærket af al den fede julemad og julegodter, som er blevet konsumeret de seneste uger. Mange af os ved også godt, at de der nytårsforsætter ofte ikke holder mange måneder ind i det nye år. Er det så omsonst? Kunne vi ligeså godt lade være med at lave dem? Jeg tror det ikke.

Jeg tror, at nytårsforsætterne kommer af tanker om året, der er gået. De opstår ud af et ønske om forandring, ud af refleksioner om vores værdier og det vi sætter pris på - eller ikke gør.

De kan omhandle vores relationer; børn, partnere, forældre og venner, har vi gode relationer, eller skal vi dyrke noget mere eller mindre. Det kommer ud af refleksioner om velvære i os selv eller mangel på samme. De kommer ud fra et ønske om, at have det godt med os selv, med vores krop og i sindet. Refleksioner som disse kan tit være gode til at skærpe vores syn på, hvad som er vigtigt for os og derfor tror jeg ikke, at vi skal lade være med at lave nytårsforsætter!

Desværre så kan nytårsforsætterne også opstå ud af tanker om ting, som vi er utilfredse med ved os selv på en ikke spor selvomsorglig (nyt opfundet ord) måde, men mere i selvlede.

Det kan være tanker, som ”jeg er for tyk” eller ”ingen kan synes, at jeg er lækker, sådan som jeg ser ud. Jeg kan ikke holde mig selv ud, hvis ikke jeg gør noget ved det nu, så er jeg en taber”. Nytårsforsætter, som opstår på den baggrund, er som regel ikke så befordrende for lysten til at efterleve dem og det er ej heller de nytårsforsætter, der holder længst ind i det nye år. 

Ofte involverer sådanne forsætter også urealistiske strategier til opnåelse af dem. Har vi en sød tand så er tanken om, at ”nu vil jeg ikke længere spise slik”, sandsynligvis et for stort spring. Er vi vant til at søge sofaen fremfor landevejen eller motionscentret, så er tanker, som ”jeg skal ud at løbe eller i fitnesscenter hver anden dag”, nok også en mundfuld for stor, hvilket kun ender med at nære de negative tanker og øge selvleden, fordi vi så dømmer os selv til fiasko, førend vi er gået i gang.

Hører vi til dem, som sidder meget bag skærmen, om det så er telefon, tv, ipad eller pc, så er tanker, som ”jeg vil holde op med at bruge skærm i hverdagen”, nok heller ikke så realistisk. Måske hører vi til dem, som ikke plejer at lege med vores børn ret tit og derfor får tanker om ”nu skal jeg også lege med dem hver dag for at være en god og nærværende forældre”. Ja så er det næppe heller realistisk - hverken i forhold til tid eller lyst. (og i parentes bemærket, så tror de fleste forældre, at alle andre forældre altid leger med deres børn og i øvrigt elsker det, hvilket i min erfaring langt fra er rigtigt).

Nytårsforsætter som disse laves udfra det, som kaldes negative tankefælder. De kommer fra en negativ tankespiral og er ofte ikke befordrende for vores velbefindende og ej heller sandfærdige eller bundet op på erfaring og fornuft.

I terapien kalder jeg det ofte at få besøg af bekymringsmobberen, (et navn som er lånt fra bogen ”Når du bekymrer dig for meget – Hvad så?” af Dawn Huebner), den lille fyr på skulderen, som bruger løgn og overdrivelse, som sine fornemmeste værktøjer, til at overbevise os om, at den har ret.

Nytårsforsætterne fundet frem ved ”hjælp” af denne lille fyr, er egentlig heller ikke bundet op på vores værdier, som nogle gange bliver væk for os af samme grund. Så inden nytårsforsætterne laves, så kan det være en god idé at efterprøve dem hos andre, undersøge sandhedsværdien, gøre brug af vores erfaring, vores fornuft og fakta til at stille spørgsmålstegn ved dem og måske omformulere dem ud fra et perspektiv, som indeholder mere selvomsorg og faktisk matcher vores værdier.

Hvor mange nytårsaftener har jeg ikke lavet forsætter om, at det nye år skal indeholde mere motion og at jeg skal tabe mig. Ofte er det lykkes mig at holde dem et stykke tid, som fx da jeg købte et års medlemskab af fitness World og kom af sted i hele januar – altså 4-5 gange. For derefter at kunne se medlemsgebyret blive trukket de resterende 11 måneder af året, uden at jeg brugte det én eneste gang siden! Det har heldigvis hjulpet mig til at indse, at jeg ikke umiddelbart hører til i et motionscenter. Det virker bare ikke for mig. Mine bevæggrunde for at melde mig ind har jeg siden måtte stille spørgsmålstegn ved.

Var det nu mine værdier eller min lille bekymringsmobber, som fik mig ned af den vej? År efter år bliver jeg i hvert fald klogere på, hvad jeg kan holde ved, og hvad der lige så hurtigt går i glemmebogen.

I år indgår det i mine forsætter, at mit 2019 skal indeholde endnu flere gåture, det elsker jeg nemlig. Derudover vil jeg gerne fastholde at løbe ind imellem (jeg skal helst ikke sætte interval på, for så får jeg dårlig samvittighed, hver gang jeg ikke får det gjort). Jeg vil gerne hoppe i søen og bade i alle årets måneder, noget som jeg slet ikke havde set ske sidste år til nytår. Jeg vil gerne nyde en tur på racercyklen (helst lidt oftere end i 2018), når vejret indbyder til det – det fungerer (som regel) for mig!

Mit 2019 skal helst også gerne indeholde mere fokus og prioritering af mit parforhold, det har desværre lidt meget under både min mands og mit ændrede arbejdsliv i 2018. Det skal indeholde mere nærvær med mine børn, nærvær hvor vi spiller spil lidt oftere, går lidt flere ture og lægger skærmene væk lidt oftere, får talt lidt mere med hinanden og grint sammen meget oftere.

Jeg vil også øve mig i, at have mere realistiske tanker om, hvad jeg kan nå og hvile lidt mere i det, som jeg når og klappe mig selv på skulderen for det! Jeg er tidsoptimist, så når tit kun det halve af det, jeg planlægger.

Mit nytårsønske til jer er, at jeres nytårsforsætter tager udgangspunkt i det, som er værdifuldt for jer, det som er medvirkende til at dyrke jeres relationer på en positiv måde ud fra de værdier, som I har, som gør, at I samtidig får taget jer af jer selv på en selvomsorglig måde uden at selvleden sniger sig ind eller bekymringsmobberen bliver styrende.

GODT NYTÅR❣️

❤️